Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

6) ΕΠΙΛΟΓΟΣ στις προηγούμενες αναρτήσεις


     ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ορισμένους φιλόλογους που με βοήθησαν με τις απόψεις τους στο να δει το παρόν πόνημα το φως της δημοσιότητας. Τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Φάνη Ι. Κακριδή που έκρινε θετικά το βιβλίο μου του 2004 "Για την παράγραφο", πάνω στο οποίο στηρίζεται το πόνημα, τον Λυκειάρχη Περικλή Γραμματά που μπήκε στον κόπο να διαβάσει το πρωτόλειο του πρώτου μου βιβλίου, που δημοσιεύθηκε το 1967 με τίτλο "κειμενολογία- η δομή της παραγράφου", τον + Αρχέλαο Κουτσούρη που εισηγήθηκε και επεξεργάστηκε την έκδοση των δυο αυτών βιβλίων μου και τον +Νίκο Γρηγοριάδη που συνέτεινε στην έκδοσή τους. (25/5/2012, Δ. Τ.)

ΕΠΊΛΟΓΟΣ
Πολλά από όσα αναφέρω διαφέρουν από αυτά που λέει η σημερινή θεωρία της δομής της παραγράφου. Πχ εκείνη υποστηρίζει ότι η περιγραφή προχωρεί παραγωγικά, ενώ διακρίνω και συμπεραίνω, ακριβώς από αυτά που λέει η θεωρία δομής, ότι η περιγραφή προχωρεί διαιρετικά.
Το ποιο είναι το σωστό θα το κρίνουν οι καθηγητές και οι φοιτητές της φιλολογίας στους οποίους κυρίως απευθύνομαι. Εάν συμφωνήσουν με τη "νέα" αυτή θεώρηση, τότε πρέπει να φροντίσουν να διορθωθούν τα σχολικά βιβλία για να διδάσκονται οι μαθητές το σωστό και όχι το λάθος, που σκοτίζει το μυαλό.
Και επειδή νομίζω ότι όλους μας μας ενδιαφέρουν οι μαθητές, ας μη διστάσουν οι καθηγητές να στείλουν στο καλάθι της λήθης ορισμένα σημεία της σημερινής θεωρίας που είναι λανθασμένα, έστω και αν αυτά προέρχονται από την αυθεντία της Παράδοσης ή από σημερινές αυθεντίες ξένες ή δικές μας, γιατί προέχουν οι μαθητές.
-(26/12/12) Να συμπληρώσω: Φυσικά, το παρόν πόνημα επιδέχεται βελτιώσεις προς την κατεύθυνση πάντοτε της σύνταξης μιας παραγράφου. Όχι δηλαδή προς την κατεύθυνση της έκφρασης, που αφορά θα έλεγα άλλον τομέα του λόγου. Η σύνταξη σχετίζεται όπως είναι γνωστό με τη Λογική, με τον ορθολογισμό, με την ορθοέπεια όπως είπε ο Παλαμάς. Η λογική έχει τομέα την εξέταση, μεταξύ των άλλων, των Επαγωγικών και Παραγωγικών Συλλογισμών. Τον τομέα αυτό τον καλύπτω κάπως με τα παραρτήματα που πρόσθεσα στον παρόν πόνημα. Μια ενδελέχεστερη προσπάθεια, την ανάρτησα στο μπλοκ μου: Συλλογισμοί όπως και στο μπλοκ μου Λογική (logic ). Εκεί μεταφέρω το τι λένε οι ειδικοί, δηλαδή οι φιλόσοφοι, στα βιβλία τους και προσθέτω και κάποιες δικές μου σκέψεις, όπως και παραδείγματα.
======

  Τα ιστολόγιά μου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου